Readaptarea copilului în colectivitatea de la gradinință după o perioadă îndelungată în care a fost bolnav și a stat acasă sau după vacanțele intersemestriale.
E util de știut că după o perioadă în care copilul a lipsit de la grădiniță pentru ca a fost bolnav sau din alte motive, atunci când va reîncepe s-o frecventeze, el va plânge sau va manifesta chiar repulsie față de aceasta . Aceste semne nu ar trebui să reprezintă semne de îngrijorare din partea părinților, deoarece copilul are nevoie de un timp de readaptare, reacomodare, durata depinzând de fiecare copil în parte cât și de atitudinea părinților față de fenomenul gradiniță deci depinde, în concluzie, de colaborare și atitudine pozitiv realistă.
E mai confortabil pentru copil să stea acasă cu bunicii sau cu bona sau o altă persoană cunoscută lui, deoarece toată atenția este concentrată asupra lui, uneori chiar exagerat.
De aceea se recomandă:
* ca părinții să-l pregătească pe copil pentru a merge din nou la gradiniță spunându-i că în curând își va putea revedea colegii, ca se va putea juca cu ei, ca va putea învăța lucruri, cântecele noi, etc.
* ca părinții să-l asigure pe copil de dragostea pe care o au pentru el folosind atât limbajul verbal cat și cel non- verbal.
Nu ezitați sa spuneti copilului dumneavoastră ” Te iubesc”,” Ești iubit de mami”, ” Ești iubit de tati”. De asemenea îmbratișați-i, țineți-i de mână, luați-i în brațe fără însă a induce copilului o senzație de grijă, panică în cazul despărțirii.
* ca părinții să-l asigure pe copil de dragostea lor încă de acasă, fără euforii declarative exagetate ( declarații care pot ridica ele însele un sentiment de îngrijorare în mintea copilului, transformând un lucru banal într-o îngrijorare, nedumerire și chiar panică) doar în holul grădiniței. Pe drum li se poate reaminti același lucru, iar la grădiniță predați-l doamnei educatoare chiar dacă acesta a început ușor sa plângă. Alinați-l , punând mâna pe umărul lui, luați-l în brațe scurt, și luați-vă la revedere .
Ei vor fi mai puțin predispuși să înceapă să plângă, dacă părinții ar începe să discute, fără exagerări, cu ei dinainte de a ajunge la gradiniță. Explicați-le și ei vor înțelege încetul cu încetul ca reintoarcerea la grădiniță este un lucru normal și face parte din cotidianul vieții lui de copil, chiar dacă unii dintre ei sunt mult mai atașați de părinți. E nevoie de perseverență, fermitate și căldură permanentă, nu numai în momentul despărțirii pentru a induce o nedumerire, nesiguranță, copilului!